
umotat rohlíčky není snadné

o vykrajování "mrkváčů" se strhla bitka
Čtvrteční podvečer 19. listopadu patřil v naší školní kuchyni a jídelně vánočnímu cukroví. Tentokrát se ale nepeklo tradičně, ale vše se neslo v duchu zdravého pečení.

drcení ořechů je mužská práce !!

naši kluci v akci
Účastníci si mohli vyzkoušet, jak chutnají linecké slepované kousky ze žitné mouky, jak to vypadá, když se pečou mrkvové sušenky, kokosové řezy a vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky a na závěr brusinkové lahůdky.

narovnat pečlivě na plechy

zasloužená výslužka domů k snídani
Největší zápal a nasazení opět předvedly děti. Účastnily se přípravy surovin, míchání těsta, tvarování a vykrajování cukroví a na závěr samozřejmě ochutnávek a hodnocení. Na závěr časově náročné akce si každý odnesl domů „výslužku“ na ochutnávku pro rodiče a sourozence. Napečené cukroví si děti za pomoci paní učitelky Jany Fialové uložily do krabic a schovaly na vánoční besídku pro rodiče.

brusinkové kuličky obalíme..

šup s tím do trouby
Celá akce se konala za finanční podpory Libereckého kraje. Projekt vznikl jako partnerský – ve spolupráci se základní a mateřskou školou v Nové Vsi nad Nisou.
A pro Vás, co jste tentokrát nepřišli, máme jeden recept na vyzkoušení doma:
Kokosové řezy z celozrnné mouky:
- 250g rostlinného tuku (HERA)
- 7 žloutků
- 180g cukru moučka
- 350g celozrnné mouky
- 1 bal. prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce mléka
na náplň:
- 7 bílků
- 150g cukru moučky
- 200g strouhaného kokosu
- 250g meruňkového džemu
V míse smícháme změklou Heru, cukr a žloutky. Postupně přidáme kakao, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Těsto potřeme džemem. Náplň vypracujeme tak, že nejdříve ušleháme sníh z bílků. Potom do něj zlehka vmícháme cukr a nakonec kokosovou moučku. Rozetřeme náplň na vrstvu džemu a dáme péct do trouby na 180 stupňů.